Marianne Mörck Föräldrar
Marianne Mörck Föräldrar

Marianne Mörck Föräldrar | Gun Iris Marianne Mörck (född 2 september 1949, i Göteborg, Sverige) är en svensk skådespelerska, sångerska och regissör som har arbetat i olika roller. Marianne Mörck utbildade sig på Göteborgs scenskola, och som ett resultat blev hon en del av refrängen på Stora Teatern. Hon var medlem i kören när Scandinavium invigdes 1971, och hon framträdde i Turandot som huvuddelen med Birgit Nilsson.

Hon började arbeta på Malmö stadsteater 1977, där hon har varit med i ett fyrtiotal pjäser, allt från dramatiska talande delar till stora operaproduktioner. Marianne Mörck är infödd i Malmö.

Carmen, Eliza i My Fair Lady, Maja Gräddnos i Pelle Svanslös, Sally Bowles i Cabaret, Madame Thénardier i Les Misérables, Giovanna i Rigoletto och Maria i The Sound of Music är några av de roller hon har spelat i.

Mörck har också medverkat som en påfågel i Tage Danielssons musikal Animalen (1981) och som Fina-Kajsa i Kristina från Duvemla (1995), som båda regisserades av Danielsson. Hon hade sin scendebut i musikalen Romeo & Julia på Göta Lejon i Stockholm 2010.

Mörck har medverkat i tre produktioner på Fredriksdalsteatern i Helsingborg: 2002 spelade hon den hysteriska Agda Lindhagen i She Jazzed One Summer, 2008 spelade hon grevinnan Falkenvrk i Rabalder i Ramlösa, och 2012 framträdde hon som en av de två missförstod gamla systrar Abby och Martha Brewster i Arsenik och gamla spetsar

2008 deltog hon i Arlövsrevyn, där hon delade scenen tillsammans med artister som Kent Nilsson och Lasse Brandeby.

Gunnebo Castle Theatre i Gunnebo, Norge, var henne värd i delen av Donna Lucia d’Alvadorez i Charleys moster, tillsammans med Claes Malmberg och Jan Malmsjö samma år. Samma år överfördes showen till Galateatern i Malmö.

Marianne Mörck Föräldrar
Marianne Mörck Föräldrar

Marianne Mörck gjorde tv -debut i komediserien Uppt wallarna, som skapades av Gunnar Bernstrup och Stellan Sundahl och visades 1982. Hon dök upp igen året efter i duon New Heirs, som släpptes 2008.

När de framförde ett segment från pjäsen My Fair Lady på Melodifestivalen 1988 skapade Mörck och Lars Humble tävlingsgruppen mitt i natten.

Mörck har medverkat i ett antal filmer i regi av Agneta Fagerström-Olsson och har även tillhandahållit röstmeddelanden för tecknade serier. Förutom att hon spelade i många Wallander -filmer deltog hon också i tre säsonger av den svenska tv -dramaserien Bonusfamiljen, som sändes mellan 2017 och 2019.

Stjärnorna p slottet spelades in på Teleborgs slott i Växjö sommaren 2017, och hon var en del av showens tolfte säsong. Hennes avsnitt visades på svensk tv i januari 2018 och fick stor uppmärksamhet.

Mörck medverkade i SVT -barnshowen “Sommarlov” åren 2019 och 2021, där hon skildrade rollen som “Kapten Doris”. Hon var också årets sommarskugga år 2021.

Hon stod för julspecialen på SVT 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=W-VV_JCWX0Q
Marianne Mörck Föräldrar

Leave a comment

Your email address will not be published.