Uje Brandelius Sjukdom
Uje Brandelius Sjukdom

Uje Brandelius Sjukdom | Uje Brandelius föddes den 24 juli 1971 i Sigtuna socken i Stockholms län och är en svensk musiker, sångare, skådespelare och journalist. Uje Brandelius växte upp i Gävle, och hans förnamn härrör från hans fars respektive mammas förnamn.

Sångarens brorson är son till sömkonsulten Jerker Brandelius och sportinstruktören Ulla Bergholtz. Han är också brorson till journalisten Pia Brandelius, barnbarn till advokat Erik Brandelius, och systersonen till sångaren Harry Brandelius. Som en bonus är han barnbarnsbarnet till klockcaster Gösta Bergholtz, vars familj ägde och drev Bergholtz klockgjuteri.

Doktor Kosmos bildades 1991 och är ett populärt popband där han fungerar som sångare. Spring, Uje, hans debut soloalbum, släpptes våren 2015. Flera månader senare fick Brandelius diagnosen Parkinsons sjukdom, vilket fick honom att komponera en självbiografisk scenföreställning, även med titeln Spring, Uje, spring, som framfördes i New York City. Föreställningar på Södra Teatern, Stockholms improvisationsteater, Dramaten och andra arenor i hela Sverige följde föreställningens premiär i november 2016 och fortsatte in i 2017.

Den senaste föreställningen ägde rum i maj i år. I maj 2017 sände Sveriges radiodrama en radioanpassning av pjäsen, och i oktober 2018 tilldelades pjäsen en silvermedalj vid den prestigefyllda Prix Europa -tävlingen i Bryssel.

Det var mitt i Uje Brandelius liv som han fick veta att skakningarna i hans vänstra hand orsakades av Parkinsons sjukdom. Han blev chockad. Nu, i en film som har både filosofiska och politiska underlag, får vi bevittna hans kamp.

Uje Brandelius fick diagnosen Parkinsons sjukdom 2016, vilket var första gången han hörde nyheterna. Filmtiteln Spring, Uje, vår visar också att han blev väldigt aktiv efter att den första chocken och sorgen hade gått.

Uje Brandelius Sjukdom
Uje Brandelius Sjukdom

Trots att det här är mitt allvarligaste missöde har det resulterat i en rad positiva resultat i mitt liv. I hans ord, “Jag har åstadkommit ett antal saker som jag hade hoppats att åstadkomma innan jag dog, till exempel att göra en film.”

Uje Brandelius hävdar att han har en lång lista över drömprojekt som han försöker slutföra, och att han nu enbart fokuserar på vad han verkligen vill göra och vad som kommer att berika honom.

Vi pratar i telefon; han är hemma i Bredäng vid tidpunkten för vårt samtal. Bilder från denna förort i södra Stockholm mättar filmen: bostäder i sextiotal, en grill, ett kafé och en klädbutik med ett urval varor till salu. Tunnelbana spår som går genom betong och vegetation.

Några av filmens viktigaste komponenter inkluderar den lågmälda humor som dyker upp mitt i tragedin, liksom musiken, som innehåller tankeväckande textrader komponerade innan Uje Brandelius var medveten om hans tillstånd. Låtarna är från hans 2015-album, som på samma sätt heter Spring, Uje, jogging och har “mid-of-life-idéer”, enligt artisten.

Uje Brandelius Sjukdom

Leave a comment

Your email address will not be published.