Kim Amb Familj
Kim Amb Familj

Kim Amb Familj-Amb tävlade på U23 -EM i Ostrava, Tjeckien, i juli 2011 och slutade på tredje plats med tiden 79,47 minuter. I augusti 2011, medan han tävlade på SM i Gävle, kastade han för första gången över 80 meter med en kast på 80,09, vilket gav honom sitt första senior-SM-guld i processen.

Efter att ha vunnit en utställningsmatch i Växjö 2012 utsågs han till den femte bästa svenska spelaren genom tiderna, enligt införandet av en ny spjute 1985 efter avskaffandet av en tidigare regel för grenen samma år.

Amb tävlade i EM i Helsingfors 2012 och slutade på andra plats i spjutfinalen med poängen 79,03.

Han överfördes till OS i London.

Under denna tid fick han 78,94 poäng och slutade på den 18: e platsen efter kvalet. Så sent som i augusti 2012 uppnådde han en poäng på 80,73 i Swedish Masters i Stockholm. Detta var mycket högre än de poäng han tidigare hade uppnått under OS och EM under samma månad.

Efter att ha vunnit den inledande Diamond League -turneringen i Lausanne 2013 blev Amb en av ligans främsta spelare för första gången.

I VM 2013 i Moskva slutade Amb på åttonde plats och var den näst sista i finalen med poängen 78,91. Amb vann sin tredje raka SM-guld med 81,48 poäng vid SM 2013 i Bors, som han uppnådde efter sin första SM-kast i finalen och som är ett nytt stadionrekord för Ryavallen.

Under veckan efter, när han tävlade i World Challenge-tävlingarna i Zagreb, satte han ett nytt personbästa med ett hopp på 84,61 meter, vilket landade honom i en fjärdeplats i tävlingen.

Efter att ha misslyckats med att få godkännande för en enda kast vid EM i Zürich 2014 gick han ut ur byggnaden.

I VM i Peking i augusti 2015 tog han sig vidare till finalen med 81,63 meters tid, men i finalen slutade han bara på åttonde platsen med 78,51 meters tid.

Vid EM 2016 i Amsterdam debuterade Amb på pallen och slutade i topp sju med en total poäng på 79,36 poäng. Han gjorde en tabbe i OS 2016, då han inte lyckades ta sig vidare från försöken efter att ha gjort 80,49 poäng.

Finnkampen 2016 såg honom bli en överraskande segrare med ett resultat på 84,50 meter, vilket var både säsongsbästa och det kortaste avståndet från personbästa. Sverige hade en chans att vinna spjutkampen för första gången sedan 1989 tack vare Jiannis Smalios slutsträcka på 81,89 meter och Gabriel Wallins sista sträcka på 78,31 meter.

Kim Amb Familj

I oktober i år, under Friidrotts-VM i Doha, flyttade Amb längre bort från kvalet och hamnade så småningom på en ottendeplats i finalen.

Leave a comment

Your email address will not be published.