Leif Gw Persson Ung
Leif Gw Persson Ung

Leif Gw Persson Ung-Persson var visselblåsaren som samarbetade med journalisten Peter Bratt i den så kallade Geijer-skandalen 1977, då han bekräftade ett sekretessnotat som då skickades av rikspoliskommissarie Carl Persson till premiärminister Olof Palme om justitieministern Lennarts påstådda band. Geijer, till en prostitutionsring i Stockholm. Persson arbetade då för Rikspolisstyrelsen.

Till följd av denna incident avskedades han från rikspolisstyrelsen. Persson var nära att begå självmord till följd av serien av incidenter, men han återhämtade sig och återvände till jobbet som föreläsare vid Stockholms universitet.

Han motiverades att skapa sin debutroman, Grisfesten, som ett resultat av hans engagemang i ett prostitutionsnätverk. 1992 återvände han till rikspolisstyrelsen som adjungerad föreläsare.

Från 1992 till 2012 arbetade Persson som kriminologiprofessor vid Rikspolisstyrelsen i Stockholm. Han är välkänd i Sverige för sina kriminalromaner såväl som för sina regelbundna framträdanden i tv och i tidningar som expertkommentator på högprofilerade brottmål. Han är gift och har två barn.

Mellan 1999 och 2009 tjänstgjorde han som expertkommentator på TV3 -programmet Efterlyst, som till stor del handlade om fångst och lagföring av efterlysta gärningsmän. Det svenska tv-programmet Veckans Brott, där han spelade med Camilla Kvartoft mellan 2010 och 2018, handlade mest om olösta svenska brottsfall, både nya och gamla.

Mediepersonligheten Leif GW Persson hade etablerat sig som en av Sveriges mest kända och respekterade på 1990-talet, och hans popularitet fortsatte att öka under 2000-talet.

En frekvent gäst på tv, radio och andra medier som en expert på brott och kriminologi, han är också känd under initialerna “GW” (George Washington).

Som en framstående specialist på det oupplösta mordet på Sveriges premiärminister Olof Palme 1986 har han bland annat varit brutalt kritisk mot den svenska polisen och åklagare.

Han talar också om en mängd andra ämnen, bland annat politik, litteratur och vin, och är känd för sin intensiva passion för jakt. När det gäller auktoritet har han en oärlig inställning, som ofta föraktar dem som inkompetenta eller slöa.

Leif Gw Persson Ung
Leif Gw Persson Ung

Perssons orörda utseende, kaustiska kvickhet och särpräglade sätt att tala, som inkluderar mumlande och grymtande, har höjt honom till status som kultfigur, som ofta är kärleksfullt parodierad i populärkulturen.

Hans anmärkningsvärda mediala popularitet har varit föremål för flera journalistiska undersökningar de senaste åren; vid en tid frågade svensk folkradio: “Hur mycket kan Leif GW Persson klara av Sverige?”

Leave a comment

Your email address will not be published.