Kinderen Angela Groothuizen
Kinderen Angela Groothuizen

Kinderen Angela Groothuizen-Haar gezin bestaat uit vier broers en zussen, die allemaal in Alkmaar wonen, waar Angela is geboren. Ze werd lid van de rockband Howling Hurricane, waaronder een van haar broers, en de groep bracht in 1978 een single uit genaamd “Dreamt up Rock”.

Datzelfde jaar werd ze benaderd om lid te worden van een nieuw gevormde meidengroep, en ondanks het feit dat ze meer geïnteresseerd was in rockmuziek, stemde ze toe, en de Dolly Dots werden officieel opgericht in 1979.

Tussen 1979 en 1988 verwierf de popmeidengroep Dolly Dots brede bekendheid in binnen- en buitenland dankzij een reeks succesvolle singles. Naast het ontdekken van Roberto Jacketti & The Scooters, een Nederlandse popgroep die één enorm succes had (“I Save the Day”) en het coproduceren van hun eerste album in 1984, kreeg ze de eer om hen aan de wereld te introduceren.

Na de ontbinding van de Dolly Dots in 1988, sloot Angela Groothuizen zich aan bij Ruud Mulder, een voormalig gitarist van disco/funk tijdgenoten Spargo, om Angela & the Rude te vormen en een reeks singles en albums uit te brengen. Daarnaast heeft ze liedjes geschreven voor verschillende artiesten, waaronder Kinderen voor Kinderen en Carmen Gomes.

In 1998 kwamen de Dots weer bij elkaar voor een eenmalig concert dat resulteerde in de creatie van de Dolly Dots-musical. Love Me Just a Little Bit More werd in 2004 en 2005 opgevoerd in het Chassé Theater in Breda en andere locaties in Nederland, voordat het begin 2005 werd gesloten.

Als gevolg van de toegenomen belangstelling voor de groep na de première van de musical, produceerde Warner Bros. Records een Dolly Dots Greatest Hits-compilatie en een dvd met de grootste hits van de groep. In mei 2007 waren ze drie avonden op rij uitverkocht in Rotterdam Ahoy en het jaar daarop toerden ze weer door het land.

Melk en Honing is een solo-album van Groothuizen dat in maart 2008 in Nederland is uitgebracht (Milk and Honey).

Dolly Dot Ria Brieffies, een mede-Dolly Dot-lid, stierf in juli 2009 als gevolg van longkanker.

Kinderen Angela Groothuizen
Kinderen Angela Groothuizen

Het was op dit punt dat Groothuizen en de andere leden van de Dolly Dots zeiden dat ze nooit meer samen zouden optreden. Ze kwamen echter in 2016 samen om te spelen tijdens een concert van De Toppers, en ze kondigden in 2020 aan dat ze zouden beginnen aan een tour genaamd Sisters on Tour, die hen door het hele land zou brengen.

Paula en Khalilo, een kinderboek dat ze schreef en illustreerde, verscheen in 2012. In april 2013 deelde Groothuizen de Annie M.G. Schmidt-prijs met auteur Jan Beuvig en componist Nico Brandsen voor hun lied Vinkeveen, dat in samenwerking met hen is geschreven.

In 2015 werkte ze samen met Nico Brandsen aan de opname van 14 sinterklaasliedjes. Een begeleidend meezingboek, waarvan 175.000 exemplaren werden verkocht en het album vier keer platina verdiende, werd ook uitgebracht.

Leave a comment

Your email address will not be published.