Sarina Wiegman Kinderen
Sarina Wiegman Kinderen

Sarina Wiegman Kinderen-Sarina Petronella Wiegman RON, ook bekend als Sarina Wiegman-Glotzbach, is een Nederlandse voetbalmanager, voormalig speelster en huidige hoofdcoach van het Engelse vrouwenvoetbalelftal. Ze is geboren in Nederland en opgegroeid in Duitsland. Ze begon haar carrière als centrale middenvelder voordat ze later in haar carrière overstapte naar een verdediging. In 2001 werd ze de eerste Nederlandse voetballer die de mijlpaal van 100 optredens bereikte.

Na zijn pensionering in 2003 begon Wiegman aan een managementcarrière bij onder meer de damesteams van Ter Leede en ADO Den Haag. In 2014 werd ze gepromoveerd tot assistent-manager van het nationale team. Het jaar daarop verwierf Wiegman haar volledige trainerslicentie, waarmee ze de eerste vrouw was die de functie van hoofdcoach van een Nederlandse professionele voetbalorganisatie bekleedde.

Na zijn aanstelling als hoofdcoach van de Nederlandse Vrouwen leidde Wiegman hen naar de overwinning op het UEFA Women’s Euro Championship 2017.

Twee jaar later leidde ze de ploeg naar een tweede plaats in de FIFA Women’s World Cup in Japan. Eerder dit jaar werd bekend dat ze de functie van manager van het Engelse vrouwenvoetbalelftal zou overnemen, met ingang van 2021.

Wiegman werd geboren in Den Haag, waar hij al op jonge leeftijd met zijn broers op straat begon te voetballen. Ze kwam op zesjarige leeftijd bij ESDO uit Wassenaar, waar ze samen met jongens kon spelen. Daarnaast speelde ze ook voor HSV Celeritas in Den Haag, waar ze de kans kreeg om bij de dames te komen.

Het jaar daarop tekende Wiegman bij KFC ’71, waar ze het seizoen daarop de KNVB-beker won.

Haar ontmoeting met USWNT-hoofdcoach Anson Dorrance in 1988 terwijl ze in China was voor het FIFA Women’s Invitation Tournament 1988, leidde tot een uitnodiging voor haar om te komen studeren aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill en te spelen voor het North Carolina Tar Heels damesvoetbalteam. die in 1989 werd opgericht. Ze nam de uitnodiging aan.

Wiegman nam het tijdens haar tijd in North Carolina op tegen concurrenten zoals Mia Hamm, Kristine Lilly en Carla Overbeck. In 1989 werden ze gekroond tot NCAA-kampioen.

Sarina Wiegman Kinderen
Sarina Wiegman Kinderen

Wiegman verklaarde later dat de kwaliteit en werkomgeving van het team “van het hoogste niveau” waren, wat in schril contrast stond met het scenario waarin ze zich bevond toen ze na een jaar afwezigheid terugkeerde naar Nederland. Alle damesvoetballers moesten naast hun voetbalverplichtingen werken. Wiegman werd later leraar lichamelijke opvoeding, een functie die ze de rest van haar speeldagen zou behouden.

Na haar afstuderen aan de universiteit trad Wiegman in dienst bij Ter Leede, waar ze tijdens haar tijd daar (2001) twee Nederlandse titels (2001, 2003) en één KNVB-beker zou winnen.

Nadat ze in 2003 zwanger werd van haar tweede kind, besloot ze te stoppen met werken.

Leave a comment

Your email address will not be published.