Erica Terpstra Ziekte
Erica Terpstra Ziekte

Erica Terpstra Ziekte-Omdat haar vader in 1949 naar het toen nog geldende Nederlands-India werd uitgezonden om les te geven aan de Politieschool in Soekaboemi (Java), verhuisde de familie Terpstra voor twee jaar naar het toen nog bestaande prachtige rijksdeel in Soekaboemi.

Erica verkent de grotere school en op aanbeveling van de kunsten van de gemeenschap, die ze “te iel” vond, houdt ze haar eerste zwemlessen in het zwembad “Prana”, dat in 2016 werd heropend na een uitgebreide renovatie en waar de kiim was klaar voor haar latere zwemsucces in 2016. Door de politieke onrust in het land moest het gezin in 1951 noodgedwongen terugkeren naar Nederland.

Terpstra was een bekende zwemster in zijn thuisland Nederland die zich als kind specialiseerde in de 100 meter vrije slag. Ze nam deel aan twee Olympische Spelen, één in Rome in 1960 en de andere in Tokyo in 1964. (1964).

Terpstra, lid van de Haagse zwemvereniging HZ&PC, heeft tijdens de recente Olympische Spelen de zilveren medaille gewonnen op de 4×100 meter wisselslag en de bronzen medaille op de 4×100 meter vrije slag. Ze nam deel aan Pauline van der Wildt (startzwemster), Toos Beumer (tweede zwemster) en Winnie van Weerdenburg (derde zwemster).

Gedurende 1962 waren ze ook Europees kampioen en wonnen ze de titel bij andere gelegenheden in Nederland.

Terpstra begint zijn carrière als lerares na het afronden van zijn sportcarrière. Chinezen kregen van hen een les Nederlands. Later werd hij (sport-)journalist. Haar intrede in de Tweede Kamer van de VVD werd mogelijk gemaakt door een voorheen onbekend restzetel, dat plaatsvond in 1977.

Erica Terpstra Ziekte
Erica Terpstra Ziekte

Zij zou tot 15 december 2003 in Kamerlid blijven, na een onderbreking van vier jaar (1994-1998) waarin zij als staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het eerste kabinet van koning Willem-Alexander diende.

Tien minuten voor haar vertrek stond Terpstra bekend als het langstzittende Kamerlid. Ze werden dagelijks geconfronteerd met een groot aantal voorkeurstemmen (in 1994 ruim 311.000).

Terpstra werd op 21 oktober 2003 benoemd tot vice-voorzitter van NOC*NSF. Toen twee mensen aan het praten waren, hadden ze het over Ruud Vreeman, de door het bestuur voorgedragen vice-presidentskandidaat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *