Willem Breuker Ziekte
Willem Breuker Ziekte

Willem Breuker Ziekte-Het Willem Breuker Kollektief, hier afgebeeld in 1984 op een treinwagon, heeft onlangs een aanzienlijk bedrag verloren. Willem Breuker (midden met baard) was een jazzmuzikant die na 65 jaar strijd met langdurige kanker is overleden.

Breuker was een toonaangevend jazzvernieuwer en een onstuitbare orkestrator die onlangs is overleden. Hij bracht de nieuw geïmproviseerde muziek in slaap door deze te combineren met theatermuziek, draaiorgels, late romantiek en fanfare.

Amsterdam, 24 juli. De noten werden unisono gezongen. Hij wilde echter zijn hoofd in het zand steken. Willem Breuker, een jazzmuzikant en componist die gisteren op 65-jarige leeftijd in Amsterdam overleed aan longkanker veroorzaakt door asbest, zei: “Ik kan er helemaal niet tegen, ik ben er helemaal door overdonderd.”

In 2005 verklaarde hij: “Hoewel ik een soort muzikale moeheid heb waargenomen bij een aantal oudere muzikanten, geloof ik niet dat dit het geval is.” Op sommige avonden ga ik zitten en schrijf er iets voor. De volgende dag lees ik het opnieuw en besef dat ik er niets van af weet en dat ik het helemaal niet kan begrijpen.”

Zonder de muziek van het Willem Breuker Collectief zal de Nederlandse jazz in zijn huidige vorm vrijwel zeker ophouden te bestaan. Willem Breuker, rietblazer, componist, bandleider en platenbaas luidde in het decennium van de twintigste eeuw een nieuw tijdperk van beboplandmuziek in.

Hij was een bekende promotor van experimentele muziek en een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de Nederlandse artistieke scene; hij was een enthousiaste dwarsligger die te midden van alles oprichtte, aanrichtte, opjoeg, aanjoeg, bekleedde en bestied.

Breuker lijkt zijn hoofd niet snel te kunnen laten hangen. Zijn Willem Breuker Kollektief, evenals de organisatie van zijn jaarlijkse eerstedagsfestival ‘Klap op de Vuurpijl’, waar hij een mix van hedendaagse klassieke muziek, wereldmuziek en nieuw geïmproviseerde muziekcomposities uitvoert, namen een aanzienlijk bedrag in beslag. ook van zijn tijd en energie. Omdat het elk jaar moeilijker zou worden om aan geld te komen.

Gedurende deze periode was hij zich ervan bewust dat er via het rechtssysteem een ​​subsidiestop zou worden ingevoerd. Met het concert ‘Nog lang niet jarig’ vierde het Kollektief in november hun 35-jarig jubileum, met gastoptredens van onder meer wereldkampioen kunstfluit Geert Chatrou en andere grootheden.

Willem Breuker Ziekte
Willem Breuker Ziekte

Willem Breuker was een man met een groot ego, een enorme dadendrang en een onwrikbaar rechtvaardigheidsgevoel. Onder zijn vele rollen waren die van pionier, bandleider, arrangeur en componist, platenbaas, agitator, bestuurder en organisator. Hij was eigengereid, meedogenloos, en een betweeter eerste klas student.

Hij reageerde boos op het feit dat hij over de hele wereld structuren had gereorganiseerd en zijn eigen instellingen had opgericht. Hij was niet alleen een breker, maar hij was ook een bouwer. Zijn belangrijkste creatie was het Kollektief, dat hij met nauwgezette aandacht voor detail over de hele wereld uitvoerde.

Van Australië tot Marokko, van India tot de Antillianen en van Moskou tot Hong Kong en Peking zijn enkele van de gebruikte routes. Sinds de oprichting in 1999 is het Willem Breuker Collectief actief in de Weense Salon Syndicale (VS), waar het in totaal vijfentwintig keer heeft opgetreden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *