Ouders Danny De Munk
Ouders Danny De Munk

Ouders Danny De Munk | Dennis “Danny” de Munk is een Nederlandse acteur, zanger, musicalartiest en voormalig kindsterretje die vooral bekend is om zijn rol als Danny. Danny de Munk werd geboren in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Hij groeide op in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. De Munk zat op de Van Bosseschool, een basisschool in Amsterdam.

Toen De Munk twaalf jaar oud was, werd hij gecast voor de speelfilm Ciske de Rat, die in hetzelfde jaar als zijn auditie werd uitgebracht. Hij was toen al met zijn ouders naar Purmerend verhuisd. Op 29 maart 1984 werd de foto in de bioscoop uitgebracht. Karin Loomans en Herman van Veen schreven het nummer I feel so damn alone, uitgevoerd door De Munk en een hit in Nederland, waar het piekte op nummer 1.

Het werd uiteindelijk de bestverkochte single van het jaar toen het eind 1984 uitkwam. Ondanks dat de arbeidsinspectie het aantal optredens van de nog minderjarige De Munk aanzienlijk beperkte, bleef hij werken aan zijn professionele carrière ondanks de beperkingen. Zijn nummer “My city” werd een hit en hij ontving een Grammy-nominatie. De volgende single, Mijn meissie, kreeg een wat lagere waardering. In 1985 bracht De Munk zijn eerste volledige album uit, getiteld De Munk.

Ouders Danny De Munk

De Munk verscheen voor het eerst in de rol van Barend in de film Op hoop op zegen uit 1986, waar hij voor het eerst een baard in zijn keel had. Hierin bracht hij ook een nummer (Ratsmodee) ten gehore, dat ondanks zijn populariteit geen grote hit werd. In de jaren die volgden, ging hij door met het vestigen van records en scoorde hij hit na hit na hit na hit. In 1991 nam hij het themalied op voor de Nederlandse comedyserie Friends for Life, die hij ook regisseerde.

De Munk werd gecast als Marius in de musical Les Misérables in 1991, het jaar waarin de productie ook in première ging. Het vormde een keerpunt in zijn professionele leven. De Munk was zo overtuigend in zijn optreden dat het voor hem het begin betekende van een nieuwe carrière als muzikaal acteur. Daarna speelde hij in twaalf hoofdrollen in verschillende Nederlandse toneelstukken, waaronder Blood Brothers, Pump Boys and Dinettes, Elisabeth, Titanic, The Lion King en Ciske de Rat.

In 1990 was De Munk te zien als Oscar in de VARA-televisieserie Let me sit, waarin hij de rol van Oscar vertolkte. In 1994 speelde hij als Kees Wittebol in de RTL 4-televisieserie Vrouwenvleugel, waarin hij lovende kritieken kreeg. Een jaar later bracht hij een album uit in de Engelse taal, dat beperkt succes kende.

Na een korte filmpauze keerde hij in 1997 terug met de film All Stars, waarin hij de rol van Bram van Megen vertolkte. De Munk hernam zijn rol in het vervolg All Stars 2: Old Stars (2011), en zal te zien zijn in de televisieserie All Stars & Sons, die in 2020 in première gaat.

Ouders Danny De Munk
Ouders Danny De Munk

Leave a comment

Your email address will not be published.